Dotaz - čím nahradit starou domácí vodárnu?

Ve sklepě vícegeneračního domu pana Kadlece v Karviné dosluhuje třicet let stará domácí vodárna. Čím ji ekvivalentně nahradit a jak možná ještě zvýšit komfort obyvatel domu? Není to zdaleka tak jednoduché, kompaktní automat vybraný čtenářem nebude stačit.


Ve sklepě našeho domu třicet let šlapala klasická domácí vodárna Sigma, ale v posledních měsících byla dvakrát na opravě a vypadá to, že ji budeme muset vyhodit. Když jsem zvažoval všechny alternativy, nejvíce se mi líbil automat, hlavně ze dvou důvodů: poklesy tlaku spojené s klasickou domácí vodárnou nás rozčilovaly a spínání čerpadla v noci budilo rodinu v přízemí. Jakou automatickou vodárnu byste doporučili, případně čeho se vyvarovat?

Jiří Kadlec, Karviná

Náš čtenář ještě upřesňuje, že bydlí v domě se třemi byty, v přízemí bydlí bratr s rodinou, v prvním patře on s manželkou a v nejvyšším patře jsou nájemníci. Zájem by měl o jakoukoliv domácí vodárnu s automatickou regulací, která by vyrovnala tlakové poklesy, jaké vidíte u klasické domácí vodárny s tlakovou nádobou. Také ho rozčilovalo věčné dofukování tlakové nádoby a byl by rád, kdyby nová vodárna nepotřebovala tolik péče. Ve sklepě domu je kopaná studna a výška mezi čerpadlem a čerpacím košem ve studni je 5 metrů.

Kompaktní automat by nemusel stačit



Takto vypadá obyčejně domácí vodárna - kompaktní automat. Relativně menší tlaková nádoba stačí na vyrovnávání tlaku v soustavě. Pro naše účely ovšem, jak bylo zmíněno, nemusí stačit.

Odhadli jsme, jaké parametry asi má stávající domácí vodárna ve sklepě pana Kadlece a musíme říct, že běžně dostupné kompaktní automaty nemusí pro tři bytové jednotky stačit. Rozhodně by čerpadlo domácí vodárny pracovalo velkou část dne na plný výkon a to rozhodně neleze doporučit u žádného zařízení. Automatické vodárny navíc reagují na každý pokles tlaku sepnutím čerpadla, takže by stačil kapající kohoutek a čerpadlo by jelo skoro nepřetržitě. Tento problém lze řešit doplněním menší tlakové nádoby k automatu, která by kompenzovala drobné poklesy tlaku bez toho, že by zareagovalo tlakové čidlo čerpadla.
Variant, jak si ve finále poradit, je několik. Na prvním místě se oslovení odborníci z několika prodejen shodují v možnosti opět zvolit klasickou domácí vodárnu s velkou tlakovou nádobou, nebo vybrat dostatečně silné čerpadlo a vybavit ho externí tlakovou řídící jednotkou. Druhá varianta by se doplnila menší tlakovou nádobou. Výsledkem druhé varianty by bylo automatické čerpadlo, ovšem sestavené z jednotlivých funkčních dílů a dostatečně silné pro odběr vody ve třech domácnostech najednou.
Dále se odborníci shodují, že koncept klasické vodárny s tlakovou nádobou již v obytném domě většinou nestačí, lidem je nepříjemné kolísání tlaku a například u karmy nebo kotle s průtokovým ohřevem nenastavíte stálou teplotu užitkové vody. Sestavu z dílů by proto doplnili frekvenčním měničem, který spouští čerpadlo vždy při poklesu tlaku, ale reguluje jeho rychlost tak, aby se tlak udržel konstantní.
Problémem šikovných řešení ovšem bývá vyšší cena a stejně tak je tomu i tentokrát. Vybavení čerpací soustavy frekvenčním měničem může celou realizaci dost prodražit, ale je to cena za komfort, kterou není špatné zvážit.

Vyberte čerpadlo s dostatečným výkonem


Rozhodně je potřeba při výběru domácí vodárny začít součtem maximálních spotřeb všech domácností. Představte si jedoucí myčku, sprchujícího se člověka a splachování toalety najednou ve všech bytech a dostanete hrubou představu. S tím, že ani jedna bytová jednotka nemá myčku nepočítejte, protože pokud se za půl roku rozhodnete pro její nákup, nebudete kvůli tomu přece měnit čerpadlo pro celý dům. Teprve pak k dobře vybranému čerpadlu vyberte dříve zmíněné doplňky. Jestli v případě starého čerpadla výkon odpovídal, řiďte se hodnotou Q na jeho štítku, tedy množství vody, které je schopné dodávat do požadované výtlačné výšky. A hledejte moderní ekvivalent.

Žádné komentáře:

Okomentovat