Dotaz - jaké čerpadlo do pravidelně zaplavovaného sklepa?

Náš čtenář Mirek D. ze Žulové má posledních několik let opakovaně problémy se zatopeným sklepem. Většinou se kalamita neobejde bez asistence hasičů, ale jejich výjezd je v případě menších zátop zbytečný. Vybírat z rozlehlého sklepa vodu kbelíkem je nesmysl. Jaká máme pro tento účel čerpadla?

Každé jaro když začne tát sníh na horách, míváme v sousedství všichni ve sklepě mokro. Náš dům měl sklep izolovaný a tak jsme byli celá léta ušetřeni drobných nepříjemností. V posledních několika letech nám ale sklep vyplavila bahnitá voda, která tekla po ulici, jednou vystoupala kalná voda z kanálu na dvoře a natekla do sklepa oknem. V případech, kdy zaplavila voda celou ulici, jsme si pomáhali se sousedy a přijeli i hasiči s průmyslovým čerpadlem. Mnohdy ale nepříjemnost musím řešit kýblem, lopatou a hadrem a tak bych chtěl do sklepa instalovat nějaké samočinné čerpadlo, které by mě zbavilo většiny práce.

Mirek D. Žulová

Z dopisu pana Mirka se zdá, že v jejich ulici měli všichni pravidelně mokré sklepy, ale v jejich domě se rozhodli pro vybetonování a izolaci. V suchých desetiletích tato stavební úprava patřila ke standardním vylepšením rodinných domků. Sklep s pevnou podlahou rozšiřuje úložné prostory bytu a půdní vlhkost je kolem domu odvedena nejčastěji jednoduchou drenáží. Jednu výhodu ale nezaizolované sklepy s hliněnou podlahou ve starých domech měly - voda přišla a zase odešla a často nebylo po pár dnech co uklízet. U domů s pevnou podlahou a izolací stěn dochází občas k jejich zatopení a voda nemá často kam odtéct. Napojení kanálkem na kanalizaci není žádoucí z důvodu pronikání pachu a hlodavců.

Rychlým řešením spouště ve sklepě je vždy nějaké to kalové čerpadlo. Typů je ale celá řada a každý je určený pro trochu jiné použití. Jak správně tipujete, využití špatného typu čerpadla buď nepřinese kýžený efekt, nebo dojde k poškození čerpadla. Určitě není zlovůlí výrobců čerpadel, že nevyrábějí jedno univerzální - bylo by enormně drahé na nákup i na provoz.

Potřebný typ čerpadla - kalové čerpadlo


Žádné hobby čerpadlo nemůže konkurovat výkonům profi čerpadel, které při povodních používají hasiči. Průtok kalových čerpadel, které jsou běžně k dostání, se počítá kolem 100 až 250 litrů za minutu, kdežto benzinová čerpadla hasičů mívají 500, někdy až 1000 litrů za minutu průtok. Jestli jásáte, že si tedy určitě koupíte profesionální čerpadlo, jaká mají hasiči, musíme Vás uklidnit, jejich cena totiž překračuje 20 tisíc korun a pro občasné použití jednou dvakrát do roka je jich vyloženě škoda.


Průmyslové čerpadlo používané hasičskými jednotkami - vybaveno je plovákem a benzinovým motorem. Vysoký výkon je ale vyvážen vysokou cenou.


Důležité pro výběr správného čerpadla je shrnout si, jakým typem záplav vlastně dům dlouhodobě trpí. Pokud se jedná o podzemní vodu, která vzlíná podlahou nebo stěnami, jedná se většinou o vodu špinavou, nicméně bez bahna. Stejný problém představuje voda z kanálku na zahradě, stoupačky a podobně. Čerpadla, která vybíráme pro tento typ pohromy, si poradí s drobnými částečkami, jako jsou listy, větvičky, kamínky, ale bahno by je zadřelo.
U záplav, které vzniknou vystoupením řeky nebo potoka z koryta, míváme většinou sklep plný bahna. Kalové čerpadlo musí být v tomto případě navržené pro čerpání bláta a zase má trochu jiné parametry.

Minimální hladina - důležitý parametr čerpadla


Běžné kalové čerpadlo zvládající i minimální výšku hladiny. Pro dokonalý výsledek je potřeba si hodnotu minimální čerpané hladiny ověřit v parametrech výrobku. Dva centimetry vody ve velkém sklepě znamenají pořád ještě spoustu vody.

Pro čerpání záplavové vody ze sklepa je velice důležitý parametr minimální čerpané hladiny a ochrana před chodem nasucho. Některá kalová čerpadla zvládají hladinu ve výšce několika centimetrů a poté se vypnou. Takové čerpadlo by nám ve sklepě bylo leda pro zlost. Kalové čerpadlo určené k vyčerpání sklepních prostor víceméně do sucha, by mělo zvládat i několik milimetrů vody, protože jinak Vás stejně čeká nekonečná práce s kýblem a hadrem. Vtipné řešení, na které je ovšem potřeba myslet s předstihem, je vyspárování sklepní podlahy do jednoho místa a malá šachtička, kde může kalové čerpadlo pracovat naplno i při menší dávce záplavové vody.

3 komentáře:

  1. Pořád jsem přemýšlel, jaké vyspárování sklepa, než mi došlo, že to má být vyspádování. Čím víc o tom přemýšlím, tím víc se mi ten nápad líbí, podle mě by stačil naprosto minimální sklon podlah směrem k jímce, protože bych pak klidně mohl použít koště nebo hadici s vodou a bláto nahnat k čerpadlu, místo toho, abych ho nosil po schodech v kýblech jak vocas.

    OdpovědětVymazat
  2. Spádování podlahy sklepa je neuvěřitelně frustrující práce :-). Zkoušeli jsme to se švagrem v relativně malém měřítku, u něj v domě, kde má vodu ve sklepě tak desetkrát do roka. Nakonec jsme přizvali profesionální zedníky a zaplatili víc, než jsme původně chtěli. Ale dneska má švagr v jímce ve sklepě kalové čerpadlo s plovákem a vůbec se o nic nestará!

    OdpovědětVymazat
  3. Podlahu jsem zesikmil jen ke stenam a tam udelal zlabek s vlastnim sklonem. Kdo chce ale ve sklepe nivelacni sterku, ma Smlolika pacholika...

    OdpovědětVymazat