Oběhové čerpadlo s jištěním proti výpadku proudu

Oběhová čerpadla zajišťují cirkulaci vody v teplovodních systémech. V souvislosti se změnami legislativy, které jsme probírali v jiném článku, se jako priorita v dnešní době jeví zejména jejich minimální spotřeba, plynulá regulace otáček a tím i vysoká energetická třída. V některých případech ale chceme od oběhového čerpadla víc, třeba aby fungovalo bezpečně i při několikahodinovém výpadku proudu.

Oběhová čerpadla nikdy nebyla zrovna vyhlášenými žrouty elektřiny, ale dříve diskutovaná Směrnice o ekodesignu naznačila, že i v oblasti jejich efektivity je hodně co zlepšovat. Dlouholetý problém ale představovalo zálohování oběhových čerpadel v případě výpadku elektřiny, které v některých teplovodních systémech může vést až k havarijním stavům.

Oběhové čerpadlo Jablotron CP-201S-180 pracuje se stejnosměrným proudem s napětím 12V. V případě výpadku proudu přebírá roli spolehlivý a výkonný akumulátor.
Čerpadlo primárně fungující na 12V napětí a stejnosměrný proud by mělo dostat přednost všude tam, kde případné výpadky napájení ohrožují celou topnou soustavu. Jedná se především o systémy s kotlem na pevná paliva a se solárním panelem, ale k havárii může nastat i v dalších systémech, třeba s výměníkem v akumulační nádrží.

Oběhové čerpadlo a kotel na tuhá paliva

Co hrozí při běžné činnosti: I při běžném fungování všech komponent je potřeba kotel na pevná paliva hlídat, aby nedošlo k přehřátí vody v krátkém oběhu. Oběhové čerpadlo s třícestným směšovacím ventilem reguluje teplotu vody v radiátorech i teplotu vody v krátkém oběhu směšováním a cirkulací vody v obou obězích. Cílem je nejen dostatečný topný výkon radiátorů a tepelný komfort, ale i bezpečí kotle na pevná paliva, který by v případě přehřátí vody ve výměníku mohl být nenávratně poškozen spolu s celým suterénem domu. Oběhová čerpadla tak zpravidla mají jedno čidlo na komínu kotle (spalinový termostat), jedno na výstupu z kotle a jedno před vstupem do kotle. Výsledná teplota vody v krátkém i otopném oběhu je potom regulována v rámci nastavení na panelu čerpadla.
Co hrozí při výpadku proudu: Na rozdíl od jiných zdrojů tepla při výpadku elektřiny kotel na tuhá paliva stále hoří, takže je nutné udržet cirkulaci vody za každou cenu. Nejen že si nepřejeme výpadek v topení, ale rozhodně si nepřejeme ani výbuch kotle. Oběhové čerpadlo se záložní baterií v tomto případě funguje v rámci předem nastavených režimů ještě dalších 24 hodin, jako by se nic nestalo. A existuje i možnost napojení na klapku přívodu vzduchu, který v případě delšího výpadku proudu kotel uhasí.

Oběhové čerpadlo a solární panel

Co hrozí při běžné činnosti: Vodou rozehřátou v průběhu letních měsíců na střeše domu se zpravidla ohřívá podzemní zásobník, ze kterého je potom teplo rozváděno do domu v průběhu podzimu a zimy. Solární teplovodní panel i zásobník se však mohou v průběhu práce přehřát a opět způsobit nemalé potíže, navzdory použití správné expanzní nádoby.
Co hrozí při výpadku proudu: Pokud cirkulace v průběhu normální činnosti systému počítá s rizikem přehřátí a nuceného chlazení, stejná rizika je třeba pokrýt i v případě výpadku proudu. A protože 24 hodin životnosti akumulátoru někdy nemusí u chat a chalup stačit, oběhové čerpadlo má v zásobě další úsporné moduly, jak minimalizovat svůj příkon a zajistit systému funkci i bezpečnost.

Oběhové čerpadlo a riziko zamrznutí vedení

Ve všech systémech hrozí při nízkých teplotách a přerušení cirkulace zamrznutí vedení a havarijní stav. Metod, jak čerpadlo docílí pravidelné cirkulace v systému je několik, a závisejí na požadovaném efektu a míře výpadku dalších částí systému. Jinak si oběhové čerpadlo poradí v okamžiku výpadku termostatu, jinak v případě výpadku zdroje tepla.

2 komentáře:

  1. Bohužel cena takovéhoto čerpadla přesahuje 7000,- Kč.Za cenu 1 429,- se dá pořídit záložní zdroj Fortron Nano 800 a k němu autobaterie s cenou okolo 1000,- Kč a oběhové čerpadlo 180mm stojí od 1077,- Kč.Suma sumárum cca 3 500,- což je přesně polovina Jablotroňáckého zálohovaného čerpadla.

    OdpovědětVymazat
  2. No vidíte, já ted nedávno pořizoval oběhové čerpadlo a teda absolutně mě nenapadlo ,že je potřeba jakéhosi náhradního zdroje.

    OdpovědětVymazat