Kam s dešťovou vodou? Využití zatravňovací dlažby

Na okraji velkých měst zaznamenáte v posledních dvou dekádách jeden nepříjemný fenomén - masivní zábory orné půdy ve prospěch hypermarketů, výrobních hal nebo logistických center. O škodlivosti toho jevu myslím není potřeba diskutovat, ale rozvoj měst není možné jednoduše zakázat. Pojďme si spíš říci, jak některé z negativních vlivů nové zástavby eliminovat - třeba pomocí zatravňovací dlažby.

Náš blog píšeme o problematice podzemní vody, zejména o čerpadlech. Jakkoliv se téma záboru orné půdy zdá být zcela z jiné škatulky, není. Opět se jedná o problém s nakládáním se srážkovou vodou na zpevněných površích a v neposlední řadě o problém narušení krátkého cyklu srážkových vod v krajině. Vyjmenujeme si základní vodohospodářské stavby, které bývají s velkými plochami parkovišť spojeny, a řekneme si o elegantní alternativě.

Co na to stavební a vodní zákon


Srážková voda z velkých zpevněných ploch na okraji měst představuje velký problém pro stávající kanalizační síť. Směrem do centra města nebyla koncipována na přijímání velkých tlakových vln po prudkých deštích a proto je svádění dešťovky do kanalizace až tou poslední možnou variantou, která navíc musí být řešena s citem.

Vodní a stavební zákon jasně stanoví, že nejvhodnějším způsobem nakládání s dešťovou vodou je její vsakování přímo na místě, samozřejmě s dodržením určitých technologických zásad, aby nedošlo ke zhoršení kvality podzemní vody v místě.

Retenční a vsakovací poldry se zatravňovací dlažbou


Povrchovou vodu z rovných ploch můžete třeba zadržovat v otevřených nádržích vedle parkovišť, odkud může být řízeně vypouštěna jinam (třeba i do kanalizace), nebo se může sama řízeně vsakovat. Svahy a dno retenčních poldrů se zpravidla vyztužují zatravňovacími dlaždicemi, právě kvůli podpoře propustnosti a přirozeného vsakování. Proces je dále zrychlen správně voleným podsypem zatravňovací dlažby, který slouží jako drenáž.

 zatravňovací dlaždice

Vsakovací poldry najdete na každém kroku, nemusí být jen u moderních staveb, ale třeba i jako ochranný prvek u vodních toků, které hrozí rozvodněním. Stěny a dno s výhodou zpevní zatravňovací dlaždice.


Podzemní vsakovací objekty


Svedením dešťové vody z plochy parkoviště do trubek a do podzemních vsakovacích objektů dochází k elegantnímu řešení problému s prostorem. Vsakovací poldry vystlané zatravňovací dlažbou jsou náročné na prostor a dochází tak nejen k dalšímu nežádoucímu záboru prostoru na stavbu, ale v důsledku i k dalšímu zvýšení nákladů. Naproti tomu zavedením vody do podzemní nádrže, odkud může sama vsakovat do podloží, nebo je po dešti pomalu upouštěna do vodoteče, je řešení prostorově elegantní a v poslední době preferované - minimálně na místech, kde asfaltový povrch nemá jinou alternativu.


Podzemní vsakovací nebo retenční jímky jsou většinou zhotovené z plastových dílů, není ale problém je okamžitě po zasypání překrýt asfaltem a zatížit. Jejich účel je kromě vsakování třeba i řízené vypouštění do vodoteče nebo kanalizace.

Zatravňovací dlažba a vsakování celou plochou


V řadě případů místo asfaltového nebo betonového povrchu můžeme použít kvalitní zatravňovací dlaždice. Plastové tvárnice zapadající jedna do druhé systémem zámků se kladou na bohatě dimenzovaný a zhutněný štěrkový podsyp a při dodržení stavebního postupu se chovají stejně kompaktně a pevně, jako těleso pozemní komunikace s tradičním asfaltovým kobercem. Zatravňovací dlažba vydrží i těžký provoz nákladních aut, a její využití je rozmanité - obslužní pojezdové komunikace v areálu firmy (pro popeláře a technická vozidla), firemní parkoviště, ale i zpevnění uměle upravených svahů. Očekávané zatížení samozřejmě diktuje i typ dlaždic a mocnost štěrkového podsypu, ale pokud se práce zhostí pečlivý a dbalý člověk, získáte trvalý a odolný povrch, který bude poskytovat nyní už jen samé výhody.

 zatravňovací dlaždice

Zatravňovací dlažba umožňuje vsakování dešťové vody všude po povrchu a jako taková se používá nejen v malém na zpevnění příjezdových cest rodinných domů, ale také na velká prostranství parkovišť u firem a na obslužné komunikace.


Dešťová voda se na parkovištích ze zatravňovacích dlaždic vsakuje celým povrchem a není tak potřeba budovat dodatečné vodohospodářské zajištění. Při použití sorpční přísady k obsypu dlaždic je možné zachytit i okap ropných látek, kterému se na silnicích a parkovištích nelze vždy úplně vyhnout.

1 komentář:

  1. Zatravňovací dlažba to není jen parkoviště, přesně jak píše autor. Využítí se najde i na farmách jako stání pro zvířata, zpevnění kolejišť a další, viz.: http://www.puruplast.cz/pouziti-zatravnovaci-dlazby/

    OdpovědětVymazat