Nejvyšší čas zazimovat čerpadla a vodárny!

Všechno, co má co společného s vodou, má s prvním úderem zimy tendenci zamrzat. Nejinak jsou na tom i čerpadla a domácí vodárny v našich domech na zahradě, víkendových chatách a chalupách. Zatímco čerpadla určená pro celoroční provoz jsou proti zamrznutí většinou dobře chráněna už při instalaci, většiny čerpadel na zahradě nebo někde na chatě se to netýká. Tato čerpadla je potřeba zazimovat, a to s dodržením ne vždy úplně jednoduchých postupů.

Jak tedy zazimovat čerpadla a vodárny?


Drtivá většina povrchových čerpadel, které používáme na našich zahradách, je nějakým způsobem připravena na vypuštění vody a zazimování, nejčastěji jednoduchou vypouštěcí zátkou.
Veškeré hadice po odpojení zbavte vody a nechte přes zimu v suché místnosti. I když je zamrzlá voda nemusí zrovna roztrhat, mráz jim dobře nedělá. U čerpadla vyšroubujte vypouštěcí zátku, nakloňte čerpadlo tak, aby z něj voda všechna vytekla, zátku nechte vyšroubovanou a čerpadlo uskladněte přes zimu někde v suché místnosti, kde nepůjde přes zimu teplota pod nulu.
Většinou tento postup bohatě stačí, zejména pokud nemáte ve studni železitou, nebo příliš tvrdou vodu. Pokud je ale zrovna toto Váš případ, je nutné před uskladněním pracovní komoru čerpadla pořádně vypláchnout čistou vodou, protože krusta vápnité nebo železité usazeniny by mohla být na jaře překážkou v dobrém fungování čerpadla.
 
http://obchod.remont-cerpadla.cz/povrchova-cerpadla/zahradni-cerpadlo-4000/5-comfort
 
Povrchové (zahradní) čerpadlo Gardena 4000/5 Comfort. Vypouštěcí ventil je označený v levém dolním rohu obrázku oranžovou barvou.
 

Starší litinová čerpadla chraňte naplněním čistou vodou

Pokud nevlastníte čerpadlo moderní, ale spíš starší litinové, jako Sigma, SVA, AL a podobně, doporučujeme po propláchnutí vypouštěcí zátku znovu našroubovat zpět a čerpadlo na dobu uskladnění naplnit čistou pitnou vodou. Prázdná pracovní komora by totiž mohla chytit rez a na jaře opět dělat problémy Pokud bude zalitá čistou vodou, bude konzervovaná až do dalšího použití.

Klasické domácí vodárny s tlakovou nádobou

Ve většině případů je domácí vodárna instalována k celoročnímu provozu. To znamená, že je čerpadlo s tlakovou nádobou umístěno v místnosti, která přes zimu nepromrzá, trubky jsou vedené v dostatečné hloubce pod zemí a v dostatečné izolaci. Jiná situace ale nastává zpravidla na chalupě nebo na chatě, případně tam, kde je domácí vodárna používaná přes léto na závlahu zahrady.
Na rozdíl od zahradních čerpadel zpravidla nemůžeme postupovat demontáží a uskladněním v suchých prostorách, protože jsou domácí vodárny spojeny s potrubím napevno a permanentně.

Moderní domácí vodárny mají svoji vypouštěcí zátku

Pokud vlastníte něco modernějšího, máte to zpravidla jednodušší. Moderní domácí vodárny s tlakovou nádobou, nebo automaty, mají na těle vypouštěcí zátku. Postupujeme tedy tak, že v celém systému otevřeme nejvýše umístěný kohoutek a dole u vodárny pak otevřeme vypouštěcí ventil. Pozor, v závislosti na velikosti systému to může být i pěkná vana vody, co ze systému vyteče! V některých případech máte možnost soustavu odvodnit na více místech pomocí vypouštěcích kohoutků, může to tak být rychlejší a pohodlnější.
 
http://obchod.remont-cerpadla.cz/domaci-vodarny/domaci-vodni-automat-4000/4-lcd
 
Automatická domácí vodárna Gardena 4000/4 LCD, opět s barevně odlišeným výpustným ventilem. Výrobky Gardena jsou v tomto dost komfortní...
 
 
Jakmile všechna voda vyteče, zkontrolujte přetlak ve vaku tlakové nádoby. Jeho správná hodnota jednak pomůže ve správném vyprázdnění nádoby, jednak ochrání nádobu i vak před případným ledem, který tam vznikne z nějakého eventuálního zbytku vody.

Vypouštíme sací potrubí do studny

Sací potrubí čerpadla je vždy ukončeno zpětnou klapkou v sacím koši, což má nesporné výhody při používání, ale při vypouštění máme problém. Je proto nutné, aby bylo sací potrubí ve studni nebo vrtu vybaveno vypouštěcím ventilem, nebo aby do něj šel pustit vzduch alespoň povolením šroubení tak, aby voda samovolně vytekla. Ventil nebo šroubení pak necháme přes zimu povolené, aby případnému ledu ze zbytku vody nebránil tlak vzduchu v expanzi. Pozor dejte v okamžiku, kdy je Vaše vedení vybaveno více zpětnými klapkami. V tomto případě je nutné zajistit odvodnění všech úseků nad i pod klapkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat