Ruční pumpy nepatří do šrotu

Ani nevím proč, ale dnešní městská generace má asi ruční pumpy spojené s dětstvím, kdy zkoumali okolí tátovy nebo dědečkovy chalupy na vsi. Kolik zábavy kolem tohoto jednoduchého soustrojí bylo! Inu, kde teče voda, baví se děti vždycky náramně. Jaké bylo moje překvapení, kdy jsem zjistil, že se tyto litinové skvosty - ruční pumpy - do dneška prodávají, a některé zvládnou bez potíží vytáhnout vodu až ze třicetimetrové hloubky!


Že se litinové ruční pumpy do dneška vyrábějí, jsem přijal celkem snadno. Asi je o ně stále zájem. Přece jen - čerpají vodu bez použití elektřiny, působí na zahradě dekorativním dojmem a jejich konstrukce je ověřená generacemi natolik, že nás nejspíš na věky přežije. Ale jak je to s tím čerpáním v hloubkách kolem třiceti metrů? Něco mi na tom dlouho nehrálo.

Princip ruční pumpy


To, co vidíme na povrchu, je litinové tělo, dlouhá páka, se kterou se pohybuje nahoru a dolů, a dlouhá hubice, ze které po chvíli začne proudit voda, často vybavená hákem na zavěšení konve nebo kbelíku. Co se děje v útrobách pumpy nebo dokonce pod poklopem ve studni, to pro mě byla malá záhada. Poděkuji tedy stránkám pumpa.cz, kde jsem si některé nedostatky v ručním pumpování osvěžil.


Na přiloženém barevném schémátku vidíte tělo pumpy zcela nahoře, poklop studny, uchycení těla pumpy k poklopu, svislé trubky a záhadné rozšíření zvané pracovní válec. Celý fígl čerpání vody z velké hloubky potom souvisí právě s tímto pracovním válcem. Pomocí táhla se horní polovinou trubky přenáší pohyb páky na píst v pracovním válci a čerpání tak probíhá vlastně v malé výšce nad hladinou. Proto je fyzikálně možné dostat vodu tak vysoko - celých 30 metrů. Nad pracovním válcem je pak voda vytlačována směrem k pumpě na povrchu.
Takto jednoduše se uměly s fyzikálními překážkami vyrovnat generace našich prapředků. Pokud tedy na svých toulkách rodným krajem najdete na návsi rezavou litinovou pumpu s cedulkou "voda není pitná ani po převaření", která především odrazuje lufťáky od pravidelných koupelí a tropení povyku mezi domky, vzpomeňte si na to, jak geniální soustrojí máte před očima.

Žádné komentáře:

Okomentovat