Fenomén Malyš

Když se řekne malyš, představit si můžete celkem cokoliv, zejména pokud umíte rusky, kde malyš znamená malý chlapec. V české kotlině nicméně slovo malyš zdomácnělo jako označení vibračního čerpadla téměř kapesních rozměrů. Přes svoji vpravdě primitivní konstrukci a historii, kdy sloužilo víceméně na jedno použití, je to dnes velmi vyhledávané čerpadlo pro řadu příležitostí.

Čerpadlo malyš je tak trochu světový fenomén

Druhá světová válka kromě všeho špatného přinesla, tak jak už to války dělávají, rozmach celé řady vědních oborů a technických disciplín. Pro potřeby americké armády také vzniklo jednoduché malé a levné čerpadlo založené na perfektním nápadu.
Pokud totiž k pružné membráně připevníte ocelovou kotvičku a vedle ní postavíte elektromagnet, při napájení střídavým proudem v závislosti na jeho frekvenci dojde k přitahování kotvičky k magnetu a řízené vibraci membrány. A sací princip bez otočných prvků a dokonce bez samotného motoru je na světě! Toto elektromagnetické, nebo také jinak řečeno vibrační čerpadlo pracuje pouze s přívodem elektřiny k magnetu, víc nepotřebuje.
  1. Závěsné oko
  2. Výtlačná hadice
  3. Horní těleso (HT)
  4. Elektromagnet
  5. Kotva (K)
  6. Horní silentblok (HS)
  7. Táhlo (T)
  8. Mezikus
  9. Dolní silentblok (DS)
  10. Výtlačný ventil (VV)
  11. Dolní těleso (DT)
  12. Sací ventil zpětný (SV)
  13. El. Kabel

Proti původní konstrukci čerpadel americké armády, které zřídka přežily první použití, je dnes tělo vibračních čerpadel vyrobeno z oceli a všechny pohyblivé součásti jsou uloženy tak, aby se během použití neopotřebovávaly.
Původní americká vibrační čerpadla po krátké době upadla v zapomnění, ale jednoduchý koncept nenechal spát spoustu dalších inženýrů po celém světě. Zejména v Rusku, odkud pochází i jeho lidový název "malyš" došla tato vibrační čerpadla obrovské míry uplatnění a jejich konstrukce se rok od roku vylepšovala.
V dnešní době čerpadlo malyš díky svým minimálním rozměrům a ceně využívá velká spousta zahrádkářů s uzoučkým vrtem a občasnou potřebou čerpání pitné vody, nebo vody k zavlažování. Pokud ale plánujete čerpadlo malyš spojit s domácí vodárnou pro permanentní dodávku vody do obytného domu, vyberte si raději některé z kvalitnějších čerpadel do vrtu klasické konstrukce.
 
čerpadlo malyš
 
Dnešní "malyše" jako tento Ruche 2T se vyrábí z kvalitních kovových slitin a jejich životnost už zdaleka nepředstavuje problém.
 

4 komentáře:

  1. Ruche 2T po šesti letech provozu přestalo čerpat plným výkonem. Bláhově jsem se domníval, že propagovaná kvalita materiálu nezklamala a nasálo si něco co nemělo. K mému překvapení prohnila čerpací část u spojovacích šroubů dokonce na dvou místech a bude nutná výměna (na druhou stranu náhradní komplet stojí jen 391,-Kč).

    OdpovědětVymazat
  2. No právě. Sice mě taky překvapuje, že to rozežrala rez, ale i tak, je to prostě jednoduché čerpadlo spíš pro nouzové použití.

    OdpovědětVymazat
  3. U maďarské pumpy Elpumps VP 300 mi po třech letech došlo k výraznému poklesu výkonu. Po rozmontování čerpadla jsem zjistil, že došlo k úplnému uvolnění pojistné matice s plastovou vložkou, která drží membránu. Matici jsem vyměnil za tu co drží tělo pumpy, kde byla tato ještě v pořádku. Teď zase dobře šlape. Pumpu používám v podzemní nádrži na dešťovku ke kropení zahrady. Pokud si na Youtube zadáte Malys, tak vám vyjede mnoho praktických návodů v ruštině na rozebrání těchto pump.

    OdpovědětVymazat
  4. Mohl by me nekdo poradit tak z tohoto cerpadla vytahnout kabel? Je tam nejaka plastova matice kotvici privodni kabel a tam
    Mam spatny kontakt a ne a ne to rozdelat

    OdpovědětVymazat