Novinky ve znamení úspor - oběhové čerpadlo Grundfos Alpha 2

Spolu se změnami evropských směrnic o oběhových čerpadlech se výrazně mění i nabídka jednotlivých výrobců. Snahou je představit oběhové čerpadlo úsporné a cenově nenáročné, aby se v nových podmínkách stalo pro zákazníky nejpřijatelnější alternativou čerpadel starých, které jsou sice dražší při provozu, ale levnější při pořizování. Výsledkem může být docela dobře oběhové čerpadlo Grundfos Alpha 2.


Oběhová čerpadla slouží k udržování cirkulace vody (teplé vody) v otopných systémech nebo ve vodovodním řádu. Z toho vyplývají zásadní požadavky na jejich konstrukci a funkčnost - oběhová čerpadla musejí být malá, tichá, musejí se dobře chladit při zvýšené provozní teplotě, musejí být úsporná a pracovat nepřetržitě dlouhou dobu bez nutnosti servisního zásahu. Nově se do vstupních podmínek zapisuje i "směrnice o ekodesignu" o které jsme psali nedávno. Vítězem jsou nyní úsporná čerpadla splňující energetickou třídu A.

Oběhové čerpadlo Grundfos Alpha

Jak u oběhového čerpadla dosáhnout úsporného provozu


Ať už se rozhodnete pro námi doporučené oběhové čerpadlo Grundfos Alpha 2, nebo jakýkoliv další výrobek, hodit by se Vám mohla stručná charakteristika úsporných prvků nového oběhového čerpadla.

Úsporný motor s permanentními magnety

Princip úsporného elektromotoru s rotorem s permanentními magnety je u načky Grundfos používán nejen při konstrukci oběhových čerpadel, ale najdete ho i u cirkulačních čerpadel Comfort a ponorných čerpadel do úzkých vrtů řady SQ/SQE.

Klasické třístupňové nastavení oběhového čerpadla

V dnešní době již překonaná koncepce tří stupňů otáček znamenala ve své době první úsporný zásah do provozu oběhových čerpadel. Manuálně nastavitelné otáčky podle situace vyhovovaly předpokládané zátěži a šetřily elektrickou energii. I u nejmodernějších oběhových čerpadel bývá tato funkce zachována kvůli situacím, kdy je nutné výkon čerpadla na přechodnou dobu nastavit na konstantní hodnotu, například při topných zkouškách nebo při odvzdušňování soustavy.
Vedle možnosti na pevno nastavit neregulovaný provoz, je možné výkon oběhového čerpadla Grunfos Alpha 2 nastavit podle regulace na konstantní nebo proporcionální diferenční tlak. Vyžaduje to zásah obsluhy, ale i tak se jedná o velice pohodlný a úsporný provoz.

Na konec to nejdůležitější - funkce AUTOADAPT

Určitě jste při popisu funkcí, které jsou sice šikovné, ale také naprosto běžné, čekali, čím je vlastně čerpadlo Grunfos Alpha 2 tak výjimečné. Jedná se o velice inteligentní funkci AUTOADAPT, kde provoz čerpadla řídí naprosto autonomní algoritmus podle dlouhodobě sledované statistiky poměrů v otopné soustavě. Oběhové čerpadlo si samo volí nejúspornější charakteristiku provozu podle sledovaných teplot a jejich průběhu v rámci topné sezóny. Typicky tak například reaguje na poklesy a nárůsty venkovních teplot a uchovává nejekonomičtější provoz k zajištění požadovaného výkonu topné soustavy.

Čerpadlo Alpha 2 patřní do nejvyšší energetické třídy A a splňuje tak nejen současné požadavky na úspornost oběhových čerpadel dané Směrnicí o ekodesignu, ale splňuje i avizované zpřísněné limity v nadcházejících letech. Zejména díky funkci AUTOADAPT dosahuje proti běžným současným oběhovým čerpadlům 80% úspor na spotřebně energie. Běžná čerpadla, která pomalu na trhu končí, spadají do energetické kategorie D. Vyšší náklady na zakoupení úsporného čerpadla jsou návratné v horizontu 2-3 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat