Co je to mamutka a kde ji najdeme


Pokud si k rodinnému domku pořídíte některou z domácích čistíren odpadních vod, může vás v návodu překvapit formulace, že voda je z jedné komory do druhé čerpána mamutkou. Co taková mamutka je, jak funguje a kde ji najdete, se dozvíte v následujícím článku.



Domácí čistírna odpadních vod je určena, jak jinak, k čištění splaškové vody z domácnosti. Jejich technologické řešení je založeno na stabilním a nepřetržitém provozu s využitím minimálního množství energie, víceméně jediným mechanismem, který vyžaduje napájení elektřinou, je kompresor na stlačený vzduch - a ten má právě souvislost s mamutkou, jak si řekneme později.

Domácí čistírna odpadních vod


Domácí čistírna využívá anaerobní a aerobní biologické procesy k odbourání biologického znečištění odpadní vody. 

pohled na domácí čistírnu zvenčí

Pohled na domácí čistírnu zvenčí, přívodní a odtokové potrubí.


domácí čistírna - tři oddělené nádrže

Domácí čistírna je zpravidla válcovou nádobou rozdělenou přepážkami do tří zón

První nádobou, která s domácí splaškovou vodou přijde do styku, je usazovací nádrž. Zde ke dnu klesne veškerý mechanicky oddělitelný odpad, který je následně podroben anaerobnímu biologickému rozkladu, denitrifikaci. Z organických látek se anaerobními procesy z velké části stává bioplyn - směs metanu a oxidu uhličitého.

čistírna odpadních vod - usazovací nádrž

Z nátoku se splašková voda dostává k mechanické sedimentaci do usazovací komory. Samovolným přepadem pak pokračuje dále do komory aktivační.

Předčištěná voda se z usazovací nádrže samovolným přelivem dostává do aktivační komory. Zde naopak dochází k masivnímu okysličování a aerobnímu biologickému rozpadu, zvanému nitrifikace. Provzdušnění probíhá jemnými bublinkami ode dna nádrže, vzduch je vháněn malým dmychadlem. V této nádrži také může být umístěn nosič biomasy, který pomáhá čistírně překlenout v pořádku periody malého, nebo naopak vysokého vytížení.

aerační nádrž v čistírně odpadních vod

V aktivační komoře je předčištěná voda vydatně provzdušňována tlakovým vzduchem


Z aktivační nádrže je se voada pod nornou stěnou dostává do dosazovací nádržky, kde dochází opět k usazení zbytku aerobně stabilizovaného kalu a odčerpávání vyčištěné vody do odtokového žlabu zmíněnou mamutkou. Zbylý kal z dosazovací nádrže je přečerpáván zpět do prvního zásobníku.

odčerpání čisté vody z čistírny odpadních vod

Z poslední komory, kde dochází k sekundární sedimentaci stabilizovaného kalu, je voda odčerpávána mamutkou do odtokového žlabu


Jak funguje mamutka


Mamutové čerpadlo je zařízení pro čerpání vody, které neobsahuje žádné pohyblivé části a ke své funkci využívá stlačený vzduch. Nejlépe se tak hodí do míst, kde je potřeba čerpat vodu, splašky, nebo i hustější kapaliny do malé výšky, zato nepřetržitě, s minimální spotřebou elektřiny a minimální potřebou údržby.



Nad sacím otvorem čerpadla kolmo vzhůru vede úzká trubice - směšovací komora čerpadla. Sem je přiváděn stlačený vzduch z dmychadla, který sytí bublinkami čerpanou kapalinu. Ta je díky expanzi bublin a celkově nižší objemové hmotnosti vytlačována vzhůru. Zde následuje odvdzušňovací komora, odkud již kapalina odtéká samospádem - účel čerpadla je splněn.

Žádné komentáře:

Okomentovat